Ефективні методи прискорення дозрівання баклажанів на городі: практичні поради та інноваційні техніки
Пік плодоношення у баклажан припадає на серпень. Ночі наприкінці літа холодні, погода мінлива теплолюбна культура на це погано реагує. Плоди на кущах дрібні, не достигають. Щоб виростити повноцінний урожай, городники приймають заходи, які прискорюють дозрівання баклажан.
Як прискорити дозрівання баклажан
Баклажани добре ростуть при температурі 21-27 ℃. У серпні, коли ночі холодні, значення має середньодобова температура. Достигають плоди добре, якщо її значення не менше 21 ℃. При зниженні середньодобової температури до 18 ° с ріст рослин зупиняється, зав’язі, квітки обпадають. Щоб створити сприятливі умови і прискорити дозрівання баклажанів створюють комфортні умови. У теплиці все просто, її на ніч закривають, при низьких нічних температурах включають підігрів – інфрачервоні нагрівачі або використовують бюджетний варіант – пластикові пляшки з водою.
Ємкості об’ємом 1,5−2 літра розкладають по периметру гряди, вода за день нагрівається вночі віддає тепло, підігріваючи повітря в прикореневій зоні. Баклажанам, що ростуть на городі, допомогти складніше. Щоб створити оптимальні температурні умови і прискорити дозрівання плодів, над грядкою ставлять дуги і натягують укривний матеріал. Оптимальний варіант – шар нетканого укривного матеріалу, шар прозорої плівки. Укриття знімають вдень у теплу сонячну погоду. Вночі, в дощ і при похолоданнях баклажани не відкривають. Тунель згладжує різницю нічних, денних температур, прискорює дозрівання баклажан.
Оригінальний спосіб
До цього способу городники вдаються рідко, але він працює. Щоб прискорити дозрівання синеньких, кущі трохи тягнуть догори, злегка надриваючи коріння. Після пошкодження старих коренів, рослини випускають молоді корінці.
Зауваження!
У стиглих плодів біла м’якоть, дрібні насіння зародки, яскрава глянцева шкірка. Якщо шкірка коричнева – плід перезріло, в їжу не годиться.
Оновлена коренева система краще живить кущі, тому плоди швидше наливаються, дозрівають. Операцію по прискоренню дозрівання проводять просто. Беруться за основу стебла і злегка тягнуть вгору.
Ще один екстремальний спосіб
Спосіб використовують під час наливу плодів, він годиться для високорослих рослин, що ростуть на городі, в теплиці. Гострим ножем у стеблах роблять наскрізні отвори, вставляють в них дерев’яні тріски.
Процедура перенаправляє поживні речовини від листків до плодів, це прискорює дозрівання. Метод досить екстремальний, але не складний. Надріз довжиною 7 см роблять на висоті 15 см над рівнем ґрунту, використовують дерев’яні тріски, палички завтовшки 5 мм
Серпневі клопоти
Раз в 3 дні потрібно пройтися вздовж грядки, обірвати всі старі листя, вони затінюють плоди, заважають провітрюванню, сповільнюють дозрівання. Крім листя видаляють пасинки. Вони затінюють кущі і відтягують на себе поживні речовини.
На кущах залишають за 5-8 плодів, квітки видаляють, прищипують верхівки. Раз в 7-10 днів кущі підживлюють фосфорно-калійними добривами. Фосфор прискорює дозрівання баклажан, калій покращує смак, підвищує стресостійкість.
Щоб прискорити дозрівання баклажанів у серпні, коли ночі стають холодними, необхідно створити сприятливі умови для їхнього росту. Баклажани добре ростуть при температурі 21-27 ℃, тому важливо підтримувати середньодобову температуру не нижче 21 ℃. У теплицях цього можна досягти за допомогою інфрачервоних нагрівачів або пластикових пляшок з водою, які підігрівають повітря в прикореневій зоні. На відкритих грядках рекомендується використовувати дуги та укривний матеріал для підтримання оптимальної температури, що допоможе прискорити дозрівання плодів. Один з оригінальних способів прискорення дозрівання баклажанів полягає у злегка надриванні коренів рослин, тягнучи їх догори. Це стимулює утворення нових корінців, які краще живлять кущі, що сприяє швидшому наливу і дозріванню плодів.
Цей метод досить простий у виконанні: потрібно взятися за основу стебла і обережно потягнути його вгору. Стиглі плоди матимуть білу м’якоть і дрібні насіння, а їхня шкірка буде яскравою і глянцевою.
Ще один екстремальний спосіб прискорення дозрівання – це створення наскрізних отворів у стеблах баклажанів і вставлення в них дерев’яних трісок. Ця процедура перенаправляє поживні речовини від листків до плодів, що значно прискорює їхнє дозрівання. Надрізи довжиною 7 см робляться на висоті 15 см над рівнем ґрунту. Метод підходить як для високорослих рослин на городі, так і для тих, що ростуть у теплицях. У серпні також варто звертати увагу на видалення старого листя і пасинків, які затінюють плоди і заважають їхньому провітрюванню. Це сприяє кращому освітленню та вентиляції кущів. На кожному кущі залишають по 5-8 плодів, видаляють квітки і прищипують верхівки. Раз на 7-10 днів рослини підживлюють фосфорно-калійними добривами для покращення смаку плодів і підвищення їхньої стійкості до стресів. Дотримуючись цих рекомендацій, можна значно прискорити дозрівання баклажанів і отримати багатий урожай навіть наприкінці сезону.